Türkiye’nin ilk milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Proje tamamlandığında uydu 36 bin kilometre yüksekliğe fırlatılacak.
Konuyla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türk mühendislerince geliştirilen yerli ve milli gözetleme uydumuz İMECE'yi 2023'ün Ocak ayında, TÜRKSAT 6A'yı da 2023'ün ortalarında uzaya fırlatıyoruz." dedi.
Erdoğan, "Milli Uzay Programı ile ülkemizin tıpkı kara, deniz ve hava sahalarındaki menfaatleri gibi uzaydaki çıkarlarını da savunmak namus borcumuzdur." ifadelerini kullandı.
TÜRK MÜHENDİSLERİNİN İMZASINI TAŞIYOR
TÜRKSAT 6A, Türk mühendisleri ve teknisyenleri tarafından üretilen komponentleriyle dikkati çekiyor.
Yetkililer, projede TÜBİTAK UZAY'ın koordinasyonunda yükleniciler ve alt yüklenicilerle birlikte ortalama 300 kişinin görev yaptığını belirtti.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Mayıs ayında test ve entegrasyon işlemleri devam eden TÜRKSAT 6A'yı yerinde inceleyerek, projedeki en önemli özelliklerden birinin yerli ve milli elektrikli itki motoru olduğunu belirtti.
Bakan Varank, "Kimyasal yakıt kullanmadan elektrikli itki teknolojisiyle uyduyu yönlendirdiğiniz teknoloji bu. Bunu dünyada yapabilen 5-6 ülke var. TÜRKSAT 6A'ya entegre ettiler. İMECE'de de bu teknoloji kullanılacak" bilgisini paylaştı.
2023'TE FIRLATILMASI PLANLANIYOR
TÜRKSAT 6A uydusu yerden 36 bin kilometre yüksekte haberleşme alanında kullanılacak. 42 derece doğu yörüngesindeki enleme yerleştirilecek.
TÜRKSAT 6A uydusunun, çalışmaların tamamlanmasıyla 2023'te fırlatılması planlanıyor.
Uydunun haberleşme alanında önemli avantajlar sağlaması hedefleniyor.
TÜRKİYE’NİN ÖNEMLİ KURUMLARI İŞ BİRLİĞİ YAPTI
TÜRKSAT 6A Projesi’nin finansmanı; T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, TÜRKSAT A.Ş. ve TÜBİTAK Başkanlığı tarafından karşılanmaktadır.
Ülkemizin ilk yerli haberleşme uydusu olacak TÜRKSAT 6A'nın; yerli endüstri ve enstitülerimizin birbirlerini destekleyen yetkinlikleri doğrultusunda oluşturulan iş paylaşımı ile geliştirilmesi hedeflenmiştir.
TÜRKSAT 6A Projesi kapsamında; uydunun Yapısal, Isıl ve Kimyasal İtki Alt Sistemleri ile Mekanik Yer Destek Ekipmanlarının geliştirilmesi, Kablaj tasarım ve üretimi TUSAŞ sorumluluğunda gerçekleştirilmektedir.
Ayrıca Şirketimiz, TÜBİTAK Uzay ile birlikte; Uydu Veri Kotarma ve Komuta Kontrol Yazılımları ile uydu montaj, entegrasyon ve test faaliyetlerinde görev almaktadır.