Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NATO) doğuya doğru genişleme politikasını bahane eden Rusya, 2008’de Gürcistan’a bağlı Güney Osetya ve 2014’te kadim Türk yurdu olan Kırım’ı işgal etti.
Saldırgan politikalarına hız kesmeden devam eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, son olarak Ukrayna’nın tarihi Rus toprağı olduğunu ifade ederek, Kiev’e karşı “işgal” operasyonu başlattı.
BİRÇOK ÜLKE ARABULUCULUK TEKLİFİNDE BULUNDU
ABD ve Avrupa Birliği'nin (AB) desteklediği Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşta 34. gün geride bırakılırken, barış görüşmeleri için 24 Şubat’tan bu yana birçok ülke arabuluculuk teklifinde bulundu.
Moskova’ya giderek AB adına çeşitli temaslarda bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ardından İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un girişimlerinden de bir sonuç alınamadı.
TÜRKİYE’NİN ÇABALARI EN SOMUT ADIM OLARAK ÖNE ÇIKTI
Bu süreçte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun çok yönlü girişimleri barış ihtimalinin gerçekleşmesi açısından en somut adım olarak öne çıktı.
27 Şubat’ta Belarus sınırında başlayan Ukrayna ile Rusya arasındaki heyetler arası görüşmelerde en üst düzey temas ise Türkiye’nin arabuluculuğunda 10 Mart’ta Antalya’da gerçekleşti.
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Antalya Diplomasi Forumu’nda bir araya geldi. Türkiye-Ukrayna-Rusya arasındaki üçlü dışişleri bakanları toplantısında müzakerelerin devam etmesi gerektiği kararlaştırıldı.
İKİ ÜLKENİN GÜVENİNİ KAZANAN TEK ÜLKE
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında gerçekleşen telefon görüşmelerinin ardından ise müzakerelerin İstanbul’da devam ettirilmesi kararı alındı.
Müzakere heyetleri Antalya’daki görüşmelerden 2,5 hafta sonra Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde bir araya geldi. Türkiye’nin savaşan iki tarafın da somut güvenini kazanan tek ülke olarak öne çıkması dünya medyasında da kendine yer buldu.
Uluslararası medya kuruluşları, Türkiye'de gerçekleştirilen tarihi toplantıyı Ukrayna ve Rusya’nın Ankara'ya olan güveni üzerinden okurlarına aktardı.
YABANCI BASIN YOĞUN İLGİ GÖSTERDİ
The Guardian, Erdoğan’ın İstanbul’daki barış görüşmeleri öncesinde yaptığı konuşmayı okurlarına aktardı. Öte yandan heyetlerin Erdoğan’ı ayakta alkışladığı hatırlatıldı.
Karadeniz’in kuzeyindeki çatışmaların derhal sona ermesinin önemini vurgulayan Erdoğan'ın, “Adil bir barışın kaybedeni olmaz.” ifadeleri aktarıldı.
Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakereler hakkında açıklama yapan Çavuşoğlu ise “Tarafların Türkiye’ye duyduğu güvenin sorumluluğunun bilincindeyiz.” İfadelerini kullandı.
MÜZAKERE SONRASI BARIŞ UMUDU ARTTI
İstanbul’daki 4,5 saatlik görüşmelerin ardından Ukrayna heyetinden yapılan açıklamada, “Garantör olarak İngiltere, Çin, ABD, Fransa, Türkiye, Almanya, Kanada, Polonya ve İsrail'i görmek istiyoruz" denildi. Güvenlik garantileri konusunda ise anlaşmanın sağlanamadığı belirtildi.
Rus heyeti ise diyalog sürecinin devam edebilmesi için Kiev ve Çernigiv çevresindeki operasyonların durdurulacağını belirtti.
Yapılan açıklamada ayrıca, “Bazı maddeler üzerinde anlaştık. Ukrayna'nın önerilerini Putin'e ileteceğiz. Putin-Zelenski zirvesi dışişleri bakanları anlaşırsa mümkün.” ifadeleri kullanıldı.