Ukrayna'da insani koridorların açılması planı hala askıda

Abone Ol

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, “Bu sabah, işgalcilerle sivillerin tahliyesi için insani koridorların açılması konusunda ateşkes müzakeresi yapamadık. Bu yüzden maalesef bugün de insani koridorları açmayacağız. Sivillerin tahliyelerini mümkün olan en kısa sürede yeniden başlatmak için hiçbir çabadan kaçınmıyoruz” ifadelerini kullandı.

Ukraynalı yetkili ayrıca çatışmalar sırasında büyük bir yıkıma uğrayan Mariupol şehrindeki yaralı askerlerin tahliyesi için bir insani koridor açılmasını talep etti.

BÜYÜK ŞEHİRLERE ULAŞIM SAĞLANAMIYOR

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP), Ukrayna'daki çatışma bölgelerinde ve kuşatma altındaki şehirlerde yaşayan sivillere yardım etmek için söz konusu yerlere erişim talebinde bulundu. Savaşın başlamasından bu yana Ukrayna'da faaliyet gösteren Roma merkezli WFP’den yapılan açıklamada, 1,4 milyon kişiye gıda yardımı sağlandığı belirtildi. Açıklamada WFP’nin çatışma bölgelerine, özellikle de ‘yaklaşık 100 bin kişinin Rusya ordusu tarafından kapana sıkıştırıldığı ’ güneydeki liman kenti Mariupol'a erişmesine izin verilmediği, Odessa'nın doğusunda bulunan yoğun bombardıman altındaki Mıkolayiv şehrine de ulaşamadığı kaydedildi.

WFP İcra Direktörü David Beasley, yaptığı açıklamada, “Herkesten kuşatma altındaki şehirlerde yaşayanlara ulaşmak için ihtiyacımız olan erişimi kolaylaştırmasını istiyoruz” dedi. Ukrayna'ya yaptığı üç günlük ziyaretin ardından açıklamalarda bulunan Beasley, insanların savaş yüzünden acı çekmeleri ile açlıktan ölmelerinin farklı şeyler olduğunu da sözlerine ekledi. WFP, Nisan ayı içerisinde 2,3 milyon kişiye gıda ulaştırmak istediğini, ancak bunun gerçekleşmesi için güvenli erişime ihtiyacı olduğunu açıkladı.

WFP, Ukrayna’nın başkenti Kiev çevresinde yer alan ve Rusya ordusunun geri çekildiği Buça, Gostomel ve İrpin gibi bölgelerde sivillere makarna, pirinç, yemeklik yağ ve konserve et dağıtıyor.

Ukrayna'da yedi milyondan fazla insanın ülke içinde yerinden edildiğine dikkati çeken WFP, birçok bölgede Ukraynalı sivillere gıda ulaşmasını sağlayan normal tedarik zincirlerinin kesintiye uğradığının altını çizdi.

Diğer yandan Romanya Deniz Kuvvetleri, Ukrayna'daki savaş nedeniyle Karadeniz'deki Köstence Limanı’nı Rus bandıralı gemilere kapattı. Köstence’nin yerel gazetesi Ziua de Constanta, Romanya donanması yetkililerince yayınlanan bir bildiriye dayanan bu tedbirin, Cumartesi gece yarısından itibaren uygulamaya koyulduğunu aktardı. Kararın Avrupa Birliği'nin (AB) Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya'ya uyguladığı ekonomik yaptırımlar çerçevesinde alındığını yazan gazete, mürettebatı sığınma talebinde bulunan ya da can kurtarma görevi yapan yahut bir sorunla karşı karşıya kalan gemilerin bu kararın dışında tutulacağını bildirdi.

Romanya, 2007 yılından bu yana AB üyesi olan bir ülke. Köstence’nin Karadeniz’deki taşımacılık alanında kullanılan en büyük liman olmasının yanı sıra Tuna - Karadeniz kanalı çıkışında yer alması onu Doğu Avrupa ile Karadeniz bölgesi arasında önemli bir bağlantı noktası haline getiriyor.