Van, "Güneş Şehri" anlamına gelen "Tuşba" adıyla yıllarca Urartu Kırallığı'na başkentlik yapan, çok güneş alan illerden biri. Yıllarca kullanılan güneş enerjisinin ardından, günümüzde de rüzgar enerjisi üretimiyle yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına imkan sağlan illerden biri oldu.
Yüksek dağların arasında yer alan derin vadileri sayesinde rüzgardan enerjinin üretilebileceği en verimli şehirler arasında yer alan Van'da, bu potansiyelin ekonomiye kazandırılması adına 14 rüzgar türbininin bulunduğu Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) kuruldu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 3 yıl önce FİBA Holding'e lisans verdi ve Gevaş ilçesinde bulunan Kuskunkıran Geçidi'nde inşa edilen santralde 2021 yılında enerji üretilmeye başlandı.
EN YÜKSEK TÜRBİN 3 BİN RAKIMDA
Santralin İşletme Müdürü Rıza Sarısaç, bölgenin rüzgar enerjisi üretimi için en uygun yerlerden biri olduğuna dikkat çekti, "Buranın tercih edilmesinin sebeplerinden biri rakım olarak yüksek olması. En yüksek tribünümüz 3 bin rakımda. Burası Türkiye'nin en doğusunda ve ülkenin en yüksek rakımındaki enerji santralidir. Rüzgar konusunda çok verimli bir bölge. Yüksek bir noktada yer alması rüzgarı daha iyi almasını sağlıyor. Bu da enerji üretimine iyi katkı sağlıyor" dedi.
SON TEKNOLOJİ KULLANILARAK İNŞA EDİLDİ
İnşa edilen alanda 23 kişinin istihdam edildiğini belirten Sarısaç, "Yüksekte olduğumuz için kar yağışı çok oluyor. Tipi sürekli yollarımızı kapatıyor. Özel bir iş makinesiyle sahaya çıkıyoruz. 50 megavat gücü var. Uygun rüzgarda 50 bin haneye yetecek kadar anlık elektrik üretebiliyoruz. Santralimiz bu bölgede ilk. Son teknoloji kullanıldı. Meydana gelen arızaya anında müdahale edilebilir özelliği var" açıklamasını yaptı.