Wikileaks'in kurucusu, ABD'ye iadenin yolunu açan son karara itiraz etmek için avukatları aracılığı ile İngiltere Yüksek Mahkemesi'ne başvuruda bulundu.

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın hukuk ekibi, bir alt mahkemenin bu ay casusluk suçlamasıyla ABD'ye iade edilebileceğine karar vermesinin ardından İngiltere Yüksek Mahkemesi’ne temyiz başvurusunda bulundu.

Perşembe günü avukatlar, ABD hükümetinin bilgi sızdıran web sitesinin kurucusunun cezaevinde aşırı koşullara maruz kalmayacağına dair taahhüdünün şartlı olduğunu ve ABD makamlarının takdirine bağlı olarak değiştirilebileceğini savunarak Yüksek Mahkeme’nin kararına itiraz etmek için izin istedi.

Assange'ın iki çocuğunun annesi Avukat Stella Moris, yaptığı açıklamada Ocak ayının üçüncü haftasından önce bir karara varılmasının beklenmediğini söyledi. Yüksek Mahkeme, İngiltere'nin son temyiz mahkemesidir.

ABD'li yetkililer, 50 yaşındaki Assange'a karşı 18 ayrı suçlamada bulunuyor.

Assange, Washington'un Londra Yüksek Mahkemesi'nde iade edilmesine ilişkin temyiz başvurusunu kazanmasının ardından 10 Aralık'ta ABD'de suçlamalarla karşı karşıya kalmaya bir adım daha yaklaştı.

ABD makamları ayrıca Avustralya doğumlu Assange'ın suçlu bulunması halinde cezasını çekmek üzere Avustralya'ya transfer edilebileceğini söyledi.

Yüksek Mahkeme kararı, bir İngiliz sulh mahkemesinin, akıl sağlığı ve intihar riski nedeniyle ABD adalet sistemine iade edilmesinin “baskıcı” bir karar olacağı yönündeki daha önceki bir kararını bozdu.

Assange’ın ABD'de 175 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceği tahmin ediliyor.