Alman Frankfurter Allgemeine gazetesi, Ukrayna'da özel operasyonun başlamasının ardından ikinci yılda Rus ekonomisinin, tüm Batı yaptırımlarına rağmen beklenenden daha iyi durumda olduğunu yazıyor. Kremlin'in web sitesinde, Başbakan Mihail Mişustin'in bir raporla cumhurbaşkanını ziyaret etmesinden sonra, "Sonuçlarımız, en azından şimdiye kadar, ihtiyatlı bir şekilde, beklenenden, tahmin edilenden daha iyi" dedi.
Rapora göre, gayri safi yurt içi hasıla büyümesi, önceki yıl yüzde 2'den fazla daraldıktan sonra bu yıl yüzde 2'yi geçebilir. Son zamanlarda yaklaşık yüzde 14 olan tüketici fiyatları artışı, yüzde 5 ile sınırlı kalabilir.
Batılı analistler değerlendirmelerinde daha temkinli. Uluslararası Para Fonu, Rusya'daki ekonomik büyümenin yüzde 0,7 olmasını bekliyor. Viyana Uluslararası Ekonomik Araştırma Enstitüsü'nden Doğu Avrupa'daki uzmanlar bunu yüzde 1 olarak tahmin ediyor. Rusya'da faaliyet gösteren İtalyan bankası Unicredit de aynı yüksek seviyeyi bekliyor.
Viyana Uluslararası Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü Rusya uzmanı Vasily Astrov, özel harekât sırasında Rus ekonomisinin büyümesinin iki belirleyici nedenini şöyle açıklıyor: "Savunma sanayisinin hızlı büyümesi ve büyümeye bağlı olarak özel tüketimin canlanması. gerçek ücretler."
Astrov, askeri harcamalardaki artışın özellikle endüstriyel üretimi teşvik ettiğini açıkladı. Ancak başka bir noktaya da dikkat çekti.
Reel ücretler, göç ve mobilizasyonla şiddetlenen işgücü kıtlığı nedeniyle artıyor. Bu da Rusya'da 2021 seviyelerine dönen özel tüketimi destekliyor. Unicredit, Doğu Avrupa ile ilgili son raporunda, Rusya'daki tüketici talebinin düşen enflasyon ve işgücü piyasasındaki sıkılaşan koşullar nedeniyle toparlanmakta olduğunu da yazıyor.
Frankfurter Allgemeine, enflasyon düşüyor olsa da, rublenin mevcut zayıflamasının fiyatlarda bir artışı tetikleyebileceğini belirterek “Görünüm bastırılmış durumda. Rusya uzmanı, "Yaptırımlara ek olarak - özellikle enerji ve yüksek teknolojide - göç ve seferberlik nedeniyle vasıflı işçi eksikliği de büyüme umutlarını sınırlıyor." ifadelerini kullanıyor.
Frankfurter Allgemeine'e göre Rusya, gaz ve petrol işindeki gerilemeden sert bir şekilde etkilendi. Astrov'a göre Ocak'tan Mayıs'a kadar gelirler bir önceki yıla göre yarı yarıya düşerken, giderler yüzde 26,5 arttı.
Maliye Bakanı Anton Siluanov'a göre, bu yılki bütçe açığı GSYİH'nın yüzde 2'sini geçmeyecek. Batılı gözlemciler bu açıklamayı iddialı buluyor. IMF yüzde 6,5'a varan bir eksi öngörürken, Viyana Uluslararası Ekonomik Araştırma Enstitüsü yüzde 3,5'lik bir düşüş bekliyor.
Rus askeri özel operasyonunun yürütüldüğü Ukrayna'daki durum daha az elverişli görünüyor. 2022'de GSYİH'da en az yüzde 29'luk bir düşüş gözlemlendi. Viyana Uluslararası Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü'ne göre, çatışma kızışana kadar yüzde 2'lik bir büyüme mümkünken, Unicredit "kırılgan bir toparlanma" görüyor.
Ukrayna işinin havası nispeten olumlu, enflasyon düşüyor. Ancak işsizlik ve yoksulluk yüzde 20'nin üzerinde kalıyor. Ukrayna uzmanı Olga Pindyuk, ülkenin büyük mali ihtiyaçları göz önüne alındığında, Batı desteğinin hayati önem taşıdığını söylüyor.