Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodomir Zelenski, yerel gazetecilere Rusya'nın saldırılarını, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le muhtemel görüşmesini ve ülkesinin durumunu değerlendirdi.
"TÜRKİYE MARİOPOLDE'Kİ SİVİLLERİN TAHLİYESİNE DESTEK VERECEK"
Rus ordusunun haftalarca kuşatma altında tuttuğu ve hergün havadan bombaladığı Mariupol kentindeki durumun günden güne kötüleştiğini belirten Zelenski, “Mariupol konusu çok kritik. Kentin askeri yoluyla kurtarılması şu an söz konusu değil. Türkiye krizin çözümüne katılıyor. Mariupol’de ölen ve yaralıları Berdyansk limanından çıkarmaya kabul etti. Şu an Putin’den onay bekleniyor” dedi.
PUTİN İLE GÖRÜŞME İHTİMALİ
Buça'da yaşanan katliama rağmen Rusya ile müzakerelerin sürdürülmesi gerektiğini belirten Zelenski, "(Buça'da) yapılanlar soykırımdır ve bunu yapanlar cezalandırılmalıdır. Tüm bunlara rağmen durumdan bir çıkış yolu bulmak ve toprakları kaybetmemek için (Putin'le) görüşme olanağı bulunmalıdır. Fakat belki de bu görüşme yapılmayabilir." dedi.
Zelenski, yabancı ülkelerin Ukrayna'ya garantörlüğü konusunda ise "Her ülke farklı şekillerde garantör olmak istiyor. Şimdiye kadar yüzde yüz garantör olacak bir ülke çıkmadı. Bize, talimatla Ukrayna için savaşacak 40 ülke değil, her şeye hazır olan ciddi oyuncular lazım." değerlendirmesinde bulundu.
Rusya'nın önerdiği garantilere inanmadıklarını, bunu da kendilerine ilettiklerini bildiren Zelenski, "Biz en güçlü anlaşmayı imzalasak bile iki yıl içinde Rusya'nın geri dönebileceğini anlıyoruz. Buna göre hareket etmeli ve kendini savunmaya muktedir bir devlet inşa etmeliyiz." ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Zelenski, Buça'daki katliamın faillerinin bulunup cezalandırılması için gereken her şeyi yapacaklarını bildirdi.
NATO MESELESİ
Ukrayna'nın NATO'ya üyeliği konusuna da değinen Volodomir Zelenski, "Yarın bize NATO'ya girmemiz teklif edilirse katılırız. Ama bu ne yazık ki olmadı ve olmayacak. Bu nedenle biz insanlarımızın hayatlarını koruyabilecek güvenlik garantileri inşa edeceğiz." dedi.
KIRIM SORUNU DİPLOMATİK YOLLA ÇÖZÜLMELİ
Zelenski, Kırım meselesinin diplomatik yolla çözümü için Rusya'ya 10-15 yıllık süre önerdiklerini aktararak şu ifadeleri kullandı:
"Bu süre meseleyi dondurmak için değil, meselenin diplomatik yolla çözümü süresidir. Bugün için bu iyi bir karardır. Tüm sorunların paket halinde çözümü ya da bir savaşı bitirmek zor ve pek muhtemel değil. Tank ve füzelerin olduğu yerde kimse sizi duymaz. O yüzden Kırım meselesinin 10-15 yılda diplomatik yolla çözülme önerimiz güçlü bir pozisyondur. Bu bir taviz değildir. Bu bir talep pozisyonudur. Bizim başlıca talebimiz ise budur. Topraklarımızı terk edin."
ZELENSKİ, BELARUS'UN SAVAŞTAKİ TUTUMUNA DA DEĞİNDİ
Belarus'un savaştaki tutumuna da değinen Zelenski, "(Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr) Lukaşenko'yu ele alalım. Füzeler onun ülkesinden geldi ve o bunu anlıyor. Fakat onun savaşa topyekun girmemek için bazı adımlar attığını da gördük. Tabii bu, savaşa girmeyeceği anlamına da gelmiyor. Onun kendi halkını düşünmesi gerekiyor. Belarus halkı ise Ukrayna ile savaşa karşı." ifadelerini kullandı.
Zelenski, Donetsk ve Luhansk'ı geri almak için plansız bir askeri harekatın yaklaşık 50 bin Ukraynalı askerin canına mal olacağını belirterek şimdilik böyle bir girişim düşünmediklerini bildirdi.