İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 15 bin 517'si çocuk, 10 bin 279'u kadın olmak üzere 37 bin 232 Filistinli öldürüldü, 85 bin 37 kişi yaralandı.
Enkaz altında hala binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip edildi.
İsrail, Kurban Bayramı'na günler güle işgal altındaki Batı Şeria'da yaşayan yaklaşık 80 bin Filistinlinin çalışma izinlerini dondurmaya başladı.
İsrail'in 7 Ekim'de başlattığı savaştan önce 170 binden fazla Filistinli İsrail'de çalışıyordu ve Filistin ekonomisi için önemli bir gelir kaynağı oluşturuyordu.
İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail askerleri ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarında 540’tan fazla Filistinli hayatını kaybetti.
Ramallah ve El-Bire kentlerindeki kurban pazarlarını gezen muhabir, durgunluğu yerinde gözlemlerken, esnaf da taleplerin azlığından, nakit sıkıntısı ve yem fiyatlarındaki artış nedeniyle hayvancılık maliyetlerinin yüksekliğinden yakındı.
"Bu sene bize bayram sevinci yok"
Filistinli tüccarlar talebin oldukça zayıf olduğunu anlatırken vatandaşlar da "bu sene bize bayram sevinci yok" diyerek üzüntülerini dile getirdi.
Filistinli Nadir Ebu Arab, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki savaşının ve Batı Şeria'da devam eden insan hakları ihlalleri ve katliamın insanlara ağır geldiğini ve Filistin halkını bayram sevincinden mahrum bıraktığını ifade etti.
Ebu Arab, "Artık neşemiz kalmadı. Her evde bir taziye var. Her gün onlarca kişi öldürülüyor. Durumumuz 1948'deki Nekbe’den daha kötü. Bu bayram bizim için dua edip bayram ibadetlerini yapmak, şehit aileleri ve tehcir edilenlere yardım etmekle sınırlı." dedi.
Bayramın ibadet ve sevinçten ibaret olduğunu belirten Mustafa Semir de "İnsanlarımız her gün öldürülürken, katliamlar yapılırken neşeye yer yok. Bayramı, yerinden edilmiş ve evlerinin geçimini sağlayanları kaybeden ailelere yardım ederek geçirmek daha iyidir." ifadelerini kullandı.
Batı Şeria’daki Filistin esnafı kan ağlıyor
Ramallah’ta bir giyim mağazasının sahibi olan Usame Abbud, satışların geçen yıla oranla yüzde 70’ten fazla azaldığını, indirimlere rağmen talebin çok az olduğunu belirterek, "Bu, savaşın gölgesindeki ikinci bayram. Neşemiz kalmadı. Savaş, yıkım, yas ve giderek kötüleşen ekonomik durum nedeniyle çok az insan bayram için alışveriş yapıp yeni kıyafet alıyor." dedi.
Esnaftan Bilal Kazım da "Hala ramazan ayı ürünlerini sergiliyoruz. Piyasada bir hareketlilik yok. İnsanlar sadece zaruri olanı almaya geliyorlar. Her şeye rağmen Allah'a hamdolsun. Zaten Gazze'deki durum da Batı Şeria’ya yansıyor. Biz tek bir halkız." şeklinde konuştu.
Elde avuçta para yok
Devlet memuru Samir Arafat ise kötüleşen mali durumlar nedeniyle bu yıl Kurban Bayramı’nda istediklerini satın alamadığını söyledi.
Yıllardır eksik maaş aldıklarını, son dönemde ise maaşların yüzde 50’sinin ödenmemesinin hayatın her alanını olumsuz etkilediğini belirten Arafat, hayat pahalılığı nedeniyle bayramda yeni kıyafet alabilmenin neredeyse imkansız hale geldiğini kaydetti.
Kamuda çalışan Abdulkerim Yunus da halkın elinde avucunda para kalmadığını belirterek ekonomik durumun çarşı ve kurban pazarlarında kendini en belirgin şekilde hissettirdiğini aktardı.
İsrail'in Filistin hükümeti adına toplanan gümrük vergilerinden aylardır kesinti yapması, Batı Şeria’daki on binlerce Filistinliyi işten çıkarma tehdidi, dış yardımların azalması ve genel olarak savaş şartları nedeniyle giderek bozulan mali sistemden dolayı Filistinliler 7 Ekim 2023’ten bu yana zor günler geçiriyor.