Hareket, ABD vatandaşı İsrailli asker Eidan Alexander’ın ve 4 çifte vatandaşın cenazelerinin serbest bırakılmasını, ateşkesin ikinci aşamasına geçiş için bir adım olarak görmeyi şart koştu.

Suriye'deki Dürzilerden oluşan heyet İsrail'de Suriye'deki Dürzilerden oluşan heyet İsrail'de

Hamas’ın Talepleri

Hamas, teklifin mevcut ateşkes anlaşmasının (17 Ocak 2024’te Doha’da imzalanan) bir parçası olarak kalmasını ve yeni bir anlaşma olarak sunulmamasını istedi. Buna göre:

  • Alexander ve cenazelerin serbest bırakılmasının ardından, İsrail hapishanelerindeki belirli sayıda Filistinli esirin serbest bırakılması gerekiyor.
  • İkinci aşama müzakereleri, arabulucuların gözetiminde ertesi gün başlamalı ve 50 gün içinde tamamlanmalı.
  • Ateşkesin kalıcı hale getirilmesi, Gazze’den tamamen çekilme ve diğer esirlerin takası için bir anlaşmaya varılması hedefleniyor.

Ek olarak, Hamas, anlaşmanın hemen ardından Gazze’de insani yardımların girişinin, ticaretin, altyapı onarımlarının ve göçmenler için geçici barınma sağlanmasının hızla başlamasını talep etti.

İsrail’in Yanıtı

İsrail tarafı ise 11 İsrailli esirin (hayatta olanlar dahil) ve 16 cenazenin serbest bırakılmasını talep etti. Buna karşılık, 120 müebbet hükümlüsü dahil 1110 Filistinli esir ve 160 cenazenin serbest bırakılmasını önerdi. Ayrıca, esir değişimi sonrasında 40 gün içinde kalıcı ateşkes için müzakerelerin başlamasını kabul etti.

ABD ve Arabulucuların Rolü

ABD’nin Orta Doğu özel temsilcisi Steve Witkoff, taraflar arasındaki boşlukları daraltmak için bir öneri sundu. Bu öneri, ateşkesin Ramazan ve Yahudi Pesah Bayramı sonrasına kadar uzatılmasını ve kalıcı bir ateşkes çerçevesi için zaman kazanılmasını içeriyor.

Hamas’ın talepleri ve İsrail’in yanıtı, taraflar arasında zorlu müzakerelerin süreceğini ve uluslararası arabulucuların kritik bir rol oynayacağını gösteriyor.

orta doğu haber