Orta Doğu

Haşim Safi El Din: Hizbullah lideri Nasrallah'ın olası halefi

Hizbullah'ın kilit isimlerinden ve öldürülen Hasan Nasrallah'ın potansiyel halefi olan Haşim Safi El Din'in İran'la güçlü dini ve ailevi bağları bulunuyor.

Abone Ol

Öldürülen kuzeni Hasan Nasrallah'ın potansiyel halefi Haşim Safi El Din, Hizbullah'ın en önde gelen isimlerinden biri ve Şii Müslüman hareketin hamisi İran ile derin dini ve ailevi bağları var.

Safi El Din, kuzeni Nasrallah'a çarpıcı bir benzerlik gösteriyor ancak ondan birkaç yaş küçük, 50'li yaşlarının sonunda ya da 60'lı yaşlarının başında.

Hizbullah'a yakın olan ve medyaya konuşma yetkisi olmadığı için isminin açıklanmasını istemeyen bir kaynak, gri sakallı, gözlüklü Safi El Din'in partinin en üst düzey görevi için “en muhtemel” aday olduğunu söyledi.

ABD ve Suudi Arabistan, Hizbullah'ın güçlü karar alma mekanizması Şura Konseyi'nin bir üyesi olan Safi El Din'i 2017 yılında “ terör” listesine aldı.

ABD Hazinesi Safi El Din'i Hizbullah'ın “üst düzey bir lideri” ve yönetiminin “kilit bir üyesi” olarak tanımladı.

Nasrallah'ın ölümünden sonra Hizbullah Genel Başkan Yardımcısı Naim Kasım otomatik olarak Hizbullah liderliğini devralırken, Şura Konseyi'nin yeni bir genel sekreter seçmek üzere toplanması gerekiyor.

Safi El Din'in İran'ın dini eğitim aldığı kutsal Kum kentiyle güçlü bağları var.

Oğlu, 2020'de ABD'nin Irak'taki saldırısında öldürülen İran Devrim Muhafızları'nın dış operasyonlar kolu komutanı General Kasım Süleymani'nin kızıyla evli.

Safi El Din Seyyid unvanına sahip ve siyah sarığı onu Nasrallah gibi Hz Muhammed'in soyundan gelen biri olarak işaretliyor.

Yıllarca saklanarak yaşayan Nasrallah'ın aksine Safi El Din son dönemdeki siyasi ve dini etkinliklerde açıkça boy gösterdi.

'En güçlü rakip'

Genellikle sakin bir tavır sergileyen Nasrallah, İsrail ile yaklaşık bir yıldır süren sınır ötesi çatışmalarda öldürülen Hizbullah savaşçılarının cenaze törenlerinde ateşli söylemini artırdı.

Nasrallah güçlerinin Gazze'de İsrail'e karşı direnen Filistinli Hamas savaşçılarına destek verdiğini söyledi.

Cardiff Üniversitesi'nde çalışan Lübnanlı Hizbullah araştırmacısı Amal Saad, insanların yıllardır Safi El Din'in Nasrallah'ın “en olası halefi” olduğunu söylediğini belirtti.

“Bir sonraki lider bir avuç üyesi olan Şura Konseyi'nde yer almalı ve dini bir figür olmalı” dedi.

Safi El Din'e “çok fazla otoriteye sahip en güçlü aday” diye ekledi.

Hizbullah, İran Devrim Muhafızları'nın girişimiyle kuruldu ve 2000 yılına kadar güney Lübnan'ı işgal eden İsrail birlikleriyle savaşarak “Direniş” lakabını kazandı.

Hareket, İsrail'in 1982'de başkent Beyrut'u kuşatmasının ardından Lübnan iç savaşı sırasında kuruldu.

Temmuz ayında Beyrut'un güney banliyölerinde yaptığı bir konuşmada Safi El Din, Hizbullah'ın liderlik silsilesini nasıl gördüğünü ima etti.

“Direnişimizde herhangi bir lider şehit olduğunda, bayrağı bir başkası devralır ve yeni, kesin, güçlü bir kararlılıkla yoluna devam eder” dedi.

Orta Doğu Haber