Orta Doğu

Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi, İsrail askerleri tarafından öldürüldü

Türk kökenli Amerikalı yardım görevlisi Ayşenur Ezgi Eygi, İsrail askerleri tarafından Nablus'un güneyinde bulunan Cebel Sabih bölgesinde başından vurularak öldürüldü. Eygi, bir Amerikan yardım kuruluşunda görev yaptığı ve olay sırasında insani yardım faaliyetleri kapsamında bölgede bulunduğu bildirildi.

Abone Ol

Ayşenur Ezgi Eygi, 6 Eylül 2024'te işgal altındaki Batı Şeria'da İsrail askerleri tarafından katledildi. Filistinli yetkililer, Eygi’nin başından vurularak öldürüldüğünü belirtirken, İsrail medyasında Eygi’nin “terörist” olarak nitelendirildiği ve İsrail askerlerine karşı tehdit oluşturduğu öne sürüldü​.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre İsrail güçleri, Batı Şeria'nın Nablus kentine bağlı Beyta beldesinde düzenlenen işgal karşıtı gösteriye gerçek mermi ile saldırdı.

Filistin resmi ajansı WAFAnın haberine göre ABD vatandaşlığı da bulunan Eygi, başından vurularak hastaneye kaldırıldı.

Nablus'taki Rafidiye Devlet Hastanesi Müdürü Fuad Nafia, başından vurularak hastaneye getirilen Eygi'yi tüm müdahalelere rağmen kurtaramadıklarını söyledi.

Edinilen bilgilere göre Eygi, 1998 Antalya doğumlu.

Nablus ve çevresi, özellikle Cebel Sabih bölgesi, son dönemde İsrail’in askeri operasyonlarının merkezinde yer alıyor. Filistinli yetkililer, Ayşenur Ezgi Eygi'nin sivil bir yardım çalışanı olduğunu vurgularken, İsrail bu bölgelerdeki operasyonların güvenlik amaçlı olduğunu savunuyor​.

Hem Filistinli hem de uluslararası insan hakları savunucuları, Eygi'nin yardım görevlisi olarak bölgede bulunduğunu ve barışçıl bir amaç taşıdığını ifade etti.

Eygi’nin öldürülmesi, başta Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere uluslararası insan hakları kuruluşlarının dikkatini çekmiş durumda. Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın da konuya dair bir açıklama yapması bekleniyor.